ΕΠΟΧΕΣ: ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ''ΑΝΟΙΞΗ''


ΕΠΟΧΕΣ: ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ''ΑΝΟΙΞΗ''
ΠΩΣ Η ΚΑΘΕ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΥΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΩΔΗΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ



Οι τέσσερις εποχές δεν είναι δεδομένες σε όλη τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Στην Ελλάδα όμως εναλλάσσονται, αφήνοντας η κάθε μία την γοητεία και τα καλούδια της. Μιας και διανύουμε την άνοιξη, αυτή την φορά θα αναφερθώ σε αυτή την αγαπημένη εποχή.

Η άνοιξη προέρχεται από το ρήμα ''ανοίγω'' και είναι συνηθισμένο να χρησιμοποιούμε εκφράσεις σχετικά με την άνοιξη και το ρήμα αυτό. Ανοίγει ο καιρός, ανοίγουν τα λουλούδια, ανοίγει η ψυχή μας. Αυτή την εποχή, ''ανοίγει'' μια άλλη φάση του κύκλου της ζωής. Είναι η ''ανάσταση'' όλων των μορφών ζωής, μετά το ''θάνατο'' του χειμώνα. Η φύση προετοιμάζεται σε αυτή την περίοδο, για να δώσει το αποκορύφωμα της απόδοσή της το καλοκαίρι. Μέχρι τότε, η διαδικασία αλλαγής στο περιβάλλον, είναι γνώριμη σε όλους μας. Η θερμοκρασία ανεβαίνει και τα πάντα ανθίζουν. Εκτός από αυτές τις αλλαγές όμως, ξεκινούν αλλαγές και στην δική μας την διάθεση. Στους περισσότερους είναι ευχάριστες και σε κάποιους είναι λιγότερο.


Ας μιλήσουμε για τις αλλαγές που φέρνει η άνοιξη


Η θερμοκρασία και το φως του ήλιου, είναι διαπιστωμένο ότι επηρεάζουν την ψυχολογία, τα συναισθήματα, ακόμα και την κριτική μας σκέψη. Όσο πιο πολύ φως και ζέστη, τόσο πιο πολύ επηρεάζουν τα παραπάνω σε πιο θετικό τόνο. Δεν είναι επίσης τυχαίο, ότι την άνοιξη είναι η περίοδος που νιώθουμε ότι θέλουμε να ξεκινήσουμε αλλαγές και να ανανεωθούμε. 

Ακόμα και τα χρώματα που χρησιμοποιούμε για διακόσμηση, σχετίζονται με τα χρώματα που κυριαρχούν έξω στην φύση. Την άνοιξη δεσπόζει το πράσινο και όλα τα χρώματα που έχουν τα λουλούδια, εν αντιθέσει π.χ. με το φθινόπωρο που είναι η εποχή του καφέ και του κόκκινου, καθώς με αυτά τα χρώματα ντύνεται τότε η φύση.

Η άνοιξη είναι συνώνυμη με την αναγέννηση και φαίνεται ότι αυτό το γαϊτανάκι, συμπαρασύρει τους περισσότερους να θέλουν να επικεντρωθούν στην προσωπική τους ανάπτυξη, στην υγεία, την ευεξία, αλλά και στην κοινωνικότητά τους. Και φυσικά, στη σύνδεση με την φύση, που αρχίζουν και πάλι να λαχταρούν μετά τον λήθαργο του χειμώνα. Την άνοιξη προσφέρονται ένα σωρό ευκαιρίες για φυσική δραστηριότητα στην ύπαιθρο, βόλτες με το ποδήλατο, κηπουρική και τόσα άλλα. Γενικά, αυτή η εποχή φέρνει μια αίσθηση αισιοδοξίας, που κυρίως συσχετίζεται με τον εξωτερικό κόσμο.

Είναι όμως αυτό το σενάριο ίδιο για όλους; Παρά το γεγονός ότι η άνοιξη συνδέεται με θετικά συναισθήματα, υπάρχουν άνθρωποι που νιώθουν θλίψη ή ανησυχία κατά την άφιξη αυτής της εποχής.

Ας δούμε μερικές από τις αιτίες που συμβαίνει αυτό:
  1. Σύγκριση με άλλους ανθρώπους: πολλοί άνθρωποι βλέποντας άλλους να είναι χαρούμενοι και ενθουσιώδεις τριγύρω τους ως μαζικό φαινόμενο, τους προκαλεί πίεση η έλλειψη χαράς που δεν έχουν εκείνοι, άρα και της αντιστίχοισης που δεν έχουν μαζί τους, νιώθοντας πίεση και ανασφάλεια.
  2. Αλλαγές στην κοινωνική σύνθεση: η ευχάριστη αλλαγή του καιρού οδηγεί σε αλλαγές και στις κοινωνικές δραστηριότητες, γεγονός που σε ορισμένους προκαλεί άγχος και ανησυχία, νιώθοντας πίεση να ακολουθήσουν άλλο πρόγραμμα.
  3. Ο φόβος της αποτυχίας στόχων: για μερικούς, η άνοιξη είναι μια εποχή που χρονικά τους υπενθυμίζει τι θα ήθελαν να έχουν καταφέρει ως στόχο μέχρι το καλοκαίρι, όπου τότε μειώνονται οι ρυθμοί για εργασία. Αν δεν έχουν την αναμενόμενη πρόοδο πριν το καλοκαίρι, νιώθουν άγχος και απογοήτευση για μια επικείμενη αποτυχία.
  4. Εποχικές αλλεργίες: ας μην ξεχνάμε και τους φυσικούς παράγοντες, όπως είναι οι αλλεργίες. Η άνοιξη φέρνει αύξηση των εποχικών αλλεργιών και οι άνθρωποι που υποφέρουν από αυτές, νιώθουν κούραση και δυσφορία, κάτι το οποίο επηρεάζει αρκετά την διάθεσή τους.

Σε κάθε περίπτωση, με την βοήθεια της κατανόησης, της αλληλοϋποστήριξης και της αυτοφροντίδας, η περίοδος αυτή μπορεί να είναι μαγική για τον κάθε ένα από εμάς.










Πώς σχετίζονται οι βιολογικοί μας ρυθμοί με τις εποχές;


Τι γίνεται στον ανθρώπινο οργανισμό κατά την εναλλαγή των εποχών; Οι εποχές συνδέονται στενά με τους βιολογικούς μας ρυθμούς και αυτό προκύπτει από την προσαρμοστικότητα των οργανισμών στις αλλαγές του περιβάλλοντος. 

Οι βιολογικοί ρυθμοί, είναι ουσιαστικά το βιολογικό ρολόι του κάθε ανθρώπινου οργανισμού. Σχετίζεται με τις βιολογικές διεργασίες (λειτουργία ορμονών, πέψη, θερμοκρασία σώματος κ.λ.π.) που γίνονται μέσα σε 24 ώρες και μάλιστα με τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα κατά την διάρκεια της μέρας και της νύχτας.

Οποιαδήποτε αλλαγή στο εξωτερικό περιβάλλον, είτε έχει σχέση με την θερμοκρασία ή το φως ή οτιδήποτε άλλο, επηρεάζει το βιολογικό μας ρολόι. Την άνοιξη συγκεκριμένα, επηρεάζεται η ενέργεια μας, ο ύπνος και η ψυχολογία μας, μιας που οι ρυθμοί αυτοί σχετίζονται και με τις ορμόνες μας, όπως προανέφερα και πιο πάνω. Την άνοιξη, οι αλλαγές σε αυτές τις λειτουργίες, παίρνουν την ανιούσα.



Μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα Βρετανών επιστημόνων, έδειξε ότι το ανθρώπινο σώμα καταγράφει την εναλλαγή των εποχών μέσω ενός βιοχημικού ''ημερολογίου''. Το ημερολόγιο αυτό στηρίζεται στο φως, δηλαδή στο κατά πόσο είναι αυξημένη ή μειωμένη η ημέρα σε κάθε εποχή και κατάφεραν να καταγράψουν όλες τις αλλαγές που συμβαίνουν στον ανθρώπινο οργανισμό σε κάθε εναλλαγή εποχής. Αποτελείται από μια ομάδα κυττάρων, τα οποία ανάλογα με την εποχή, βρίσκονται είτε σε ''καλοκαιρινή'', είτε σε ''χειμωνιάτικη'' κατάσταση. Όταν η μέρα μεγαλώνει και το φως αυξάνεται, τα κύτταρα αυτά ενεργοποιούν την θερινή εκδοχή τους και όταν το φως μειώνεται, ενεργοποιείται η χειμερινή τους κατάσταση.

Μάλιστα αυτό το βιοχημικό ημερολόγιο, εκτός από τον άνθρωπο, το έχουν και όλα τα ζώα και ελέγχει μεταξύ άλλων, τη χειμερία νάρκη, τις εποχικές μεταναστεύσεις, τις εποχές για ζευγάρωμα κ.ά. 

Παρόλα αυτά, παραμένει ακόμα άγνωστο πώς το σώμα ξέρει ότι είναι άνοιξη ή φθινόπωρο, αφού το βιοχημικό ημερολόγιο περιλαμβάνει ένα μείγμα τόσο ''θερινών'' όσο και ''χειμερινών'' κυττάρων. Θα λέγαμε, ότι αυτό είναι ένα ακόμα θαύμα της φύσης.


Η εαρινή ενορχήστρωση της φύσης στην ζωή μας



Η αλλαγή συμπεριφοράς των ανθρώπων ανάλογα με την κάθε εποχή, είναι κάτι που συμβαίνει από τα προϊστορικά χρόνια. Συγκεκριμένα την άνοιξη, άλλαζε εκτός από την συμπεριφορά τους και η κοινωνική τους δομή. Εκείνη την περίοδο, η άνοιξη ήταν το ξεκίνημα αύξησης των επιλογών τροφής και από την καρποφορία της γης, αλλά και από την μεγαλύτερη επιλογή στο κυνήγι, μιας και τα ζώα θα έβγαιναν από την χειμερία τους νάρκη. Αυτές οι αλλαγές, σηματοδοτούσαν αλλαγές και στους ρόλους που είχαν οι ομάδες των κοινοτήτων τους, μιας που άρχιζε και πάλι το κυνήγι και η συλλογή τροφής. Αλλαγές όμως, παρατηρούνταν στην γονιμότητα και σε τελετουργικές πρακτικές. Έτσι η άνοιξη, ήταν πάντα μια σημαντική αλλαγή στην ζωή και την επιβίωση του ανθρώπινου είδους, που παραδοσιακά λαμβάνει χώρα σε ολόκληρο το πέρας των χρόνων στην ζωή του ανθρώπου.

Οι ψυχολόγοι επίσης έχουν ασχοληθεί με το πώς επηρεάζουν οι εποχές την ψυχολογία μας, αλλά και συγκεκριμένα ποια είναι η σύνδεση της ψυχολογίας μας, ανάλογα με την εποχή που έχουμε γεννηθεί. Υπάρχουν έρευνες σχετικά με την επιρροή του ηλιακού φωτός σε σχέση με την καλή μας διάθεση, ιδιαίτερα την άνοιξη και μετέπειτα το καλοκαίρι. Αντίθετα, η έλλειψη φωτός μάς κάνει καταθλιπτικούς. Από την άλλη όμως, κάποιοι άνθρωποι αναζωογονούνται περισσότερο το φθινόπωρο και την άνοιξη ''πέφτει'' η διάθεσή τους. Φυσικά παίζει ρόλο, γενικά πόσο χρόνο περνάμε έξω, εκτεθειμένοι στο φως του ήλιου.

Για όσους πάντως έχουν γεννηθεί την άνοιξη, οι έρευνες τονίζουν ότι είναι προσωπικότητες που αναζητούν νέες περιπέτειες και η ανανέωση είναι ένα ουσιαστικό και θεμελιώδες κομμάτι της ανάπτυξής τους. 

Κάθε εποχή πάντως έχει την δική της ομορφιά και έχει πάντα να προσφέρει κάτι καινούργιο. Όσο για την άνοιξη, με τα ολάνθιστα τοπία και την έξαρση της ζωτικότητας να υπάρχει παντού, από όλες τις εποχές έχει γίνει αναμφισβήτητα, το σήμα κατατεθέν της χαράς και της ψυχικής ανάτασης. 

Θα ευχηθώ σε όλους μας, να κουβαλάμε το φως της άνοιξης μέσα μας όλο το έτος, σαν μια υπενθύμιση, ότι σε όλες μας τις δύσκολες στιγμές, υπάρχει πάντα χαρά, ελπίδα και λύσεις.

''Καλό υπόλοιπο Άνοιξης!!! ''
🌱 🌸🌹🌻🌿


 
Ε.Μ.



Γράψε στα σχόλια ποιο άλλο θέμα θα ήθελες να διαβάσεις σε επόμενο άρθρο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ''ΠΥΡΗΝΑΣ'' ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΜΑΣ

ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ: Ο ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΟΣ ΣΕ ΑΞΙΑ

Ο ΤΥΡΑΝΝΟΣ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ '' ΖΗΛΕΙΑ '' - ΜΕΡΟΣ Β'